Lainaturva

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme sellaista aihetta kun lainaturva. Kyseinen asia saattaa ainakin jossakin määrin olla monelle lainanhakijalle tuttu. Jos lainaturvaa ei kuitenkaan ole tullut vielä otettua, niin varmasti kyseinen termi on ainakin osunut silmään lainapaikkojen verkkosivuja tutkaillessa.

Kyseessähän on tietty vakuutusmuoto, jonka ottamalla lainanhakija voi hyvinkin helposti varmistaa sen, että lainaa voi lyhentää elämäntilanteesta riippumatta.

Miksi lainaturva kannattaa ottaa?

Lainaturva, eli toiselta nimeltään lainavakuutus kannattaa yleensä ottaa, sillä se tuo turvaa elämän muuttuvissa tilanteissa. Luonnollisestikaan kukaan meistä ei ajattele että omalle kohdalle osuu sairastuminen, työttömyys tai pahimmassa tapauksessa kuolema, mutta valitettava tosiasia kuitenkin on, että kaikkia edellä mainittuja tapahtuu säännöllisin väliajoin useille ihmisille.

Silloin kun laina haetaan, niin tulotaso ja maksukyky ovat kummatkin yleensä hyvällä tolalla, joka tarkoittaa sitä, että niiden perusteella kuukausittaisista takaisinmaksueristä selviytyy helposti. Jos kuitenkin tulotaso romahtaa syystä tai toisesta, voi hyvinkin olla että lainanlyhennykset on hieman haasteellisempaa hoitaa sovitun aikataulun mukaisesti.

Useimmat luotonantajat tarjoavat lainaturvaa

Nykyisin kuitenkin melkeinpä kaikki pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat lainoilleen lainaturvaa/ lainavakuutusta. Yleensä lainaturva maksaa lainanhakijalle jotakin, mutta poikkeuksetta lainaturvien hinnat ovat varsin kohtuullisia.

Kannattaa myös miettiä asiaa siltä kannalta, että vertaa lainaturvan hintaa siihen, miten paljon kyseinen lisätuote voi auttaa tiukassa tilanteessa. Kun asiaa miettii tällä tavoin, ei muutamien eurojen ylimääräinen maksu kuukausittain enää tunnu kovinkaan pahalle.

Hyvin yleistä on, että lainaturvaa ei oteta pienille lainasummille, kuten pikavipeille ja erilaisille pikalainoille. Lainaturva tulee yleensä mietintään siinä vaiheessa, kun lainasumma nousee hieman korkeammaksi. Esimerkiksi kulutusluotoille otetaan usein lainaturva, sillä niissä lainasummat voivat nousta jopa 60 000 euroon. Luonnollisesti myös asuntolainojen kyseessä ollessa lainaturva/lainavakuutus on ihan ehdoton.

Mitä lainaturva kattaa?

Lainaturva/lainavakuutus auttaa siis sellaisissa tilanteissa, kun elämä pääsee yllättämään ja suunnitelmat menevät tuossa tuokiossa uusiksi. Useimmat lainaturvat auttavat lainanhakijaa lainanlyhennyksen kanssa tai jopa maksavat lainan kokonaisuudessaan pois, jos lainaajan tulot tippuvat väliaikaisesti syystä tai toisesta. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi sairastuminen, tapaturma, työttömyys tai kuten sanottua, pahimmassa tapauksessa jopa kuolema.

Lainaturvia on myös olemassa eritasoisia ja luonnollisesti niiden ehdot sekä hinnat vaihtelevat aina lainapaikkakohtaisesti. Myös lainaturva/lainavakuutus kannattaa siis vertailla ja kilpailuttaa. Toki se tulee aina ottaa siltä kyseiseltä luotonantajalta jonka kautta lainaa ollaan lainaamassa.

Siinä vaiheessa kun tarvitaan lainarahaa, niin muistilistalle voisi myös lisätä lainaturva vertailun, eli kannattaa aina muistaa kurkata että minkälaisin ehdoin ja millä hinnoin valittu luotonantaja tarjoaa lainavakuutusta. Kannattaa myös muistaa tarkistaa, että kattaako oma henkivakuutus tai tapaturmavakuutus samoja asioita kuin lainalle tarjottava lainaturva.

Kannattaa siis myös olla tarkkana sen suhteen, että ei ota turhaan päällekkäisiä vakuutuksia. Sanomattakin on myös varmasti selvää, että lainaturvan ehdot kannattaa käydä huolellisesti läpi, ennen lainasopimuksen allekirjoittamista!

Lainaturva kattaa yleensä:

  • Työttömyys
  • Tapaturmasta tai sairaudesta johtuva työkyvyttömyys
  • Kuolemantapaus

Maksaako lainaturva?

Yleisesti ottaen voisi sanoa että lainaturva maksaa aina jotakin. Hyvin usein sen hinta määritellään prosenttimääräisenä haetun lainan summasta. Yleensä prosenttimäärä lainaturvan kyseessä ollessa liikkuu välillä 2 – 9%.

Vuositasolla lainaturvalle tulee hintaa, lainasummasta riippuen yleensä noin parisataa euroa. Tämä siis laskettuna korkeimmalla mahdollisella prosenttimäärällä ja netistä haettavalla maksimilaina summalla eli 60 000 eurolla.

Jos siis ajattelee että lainaturvan hinta vuositasolla on vain noin 100 – 200 euroa, niin mielestämme sitä kannattaa ehdottomasti harkita. Kuukausitasolla esimerkiksi 200 euron vuosimaksu tekee vain reilut 16 euroa. Jos näin pienellä summalla pystyy turvaamaan lainanmaksun myös elämän muuttuvissa tilanteissa, niin se on ehdottomasti kannattavaa.

Voiko kuka tahansa ottaa lainaturvan?

Periaatteessa lainaturva on saatavilla kenelle tahansa. Monet luotonantajat kuitenkin edellyttävät että lainaturvan ottaja on lainaturva ottohetkellä terve, hänellä ei ole aiempaa historiaa toistuvista tapaturmista, lainanhakija on työelämässä tai toimii yrittäjänä, eikä lainaaja ole tietoinen mahdollisista tulevista lomautuksista tai työttömäksi jäämisestä. Yleensä myös lainaturvalle on saatettu asettaa jonkinlainen yläikäraja, joka voi olla esimerkiksi 60-vuotta.

Kaikki edellä mainitut lainaturvalle asetetut kriteerit ovat kuitenkin aina lainapaikkakohtaisia, eli niissä saattaa olla varsin suuriakin eroja. Juuri tästä syystä olisi hyvä jo lainanhakuvaiheessa tarkistaa valitun lainapaikan lainaturva/lainavakuutus kriteerit, ehdot sekä korvausalue.