Mihin käytämme rahaa?

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme sitä, että mihin me suomalaiset ihmiset käytämme rahaa? Aiemmissa kirjoituksissa olemme jo pohdiskelleet sitä, että mitä tehdä esimerkiksi tilanteessa, kun eteen tulee yllättävä taloudellinen ongelma ja lainarahaa tarvittaisiin nopealla aikataululla? Nyt kuitenkin sukellamme syvälle aiheeseen ”Mihin käytämme rahaa” ja lähdemme tutkailemaan sitä, että mihin ihmiset yleisesti ottaen rahojaan käyttävät. Pohdimme myös sitä, että miksi raha on meille niin tärkeä hyödyke?

Kulutustavat vaihtelevat suuresti

Aloitetaan asian käsittely vaikka siitä, että luonnollisestikin se mihin rahaa kulutetaan riippuu todella paljon henkilön iästä, sukupuolesta ja sosioekonomisesta asemasta. Toisin sanoen siis hyvin usein miehet ja naiset kuluttavat eri tavalla. Kaikille meille on kuitenkin yhteistä se, että rahaa kuluu sellaisiin välttämättömiin asioihin kuin ruokaan, asumiseen ja esimerkiksi terveyteen.

Suurempia eroja nouseekin esiin vasta siinä vaiheessa kun aletaan pohdiskelemaan niin sanottua viihde kuluttamista. Tähän kategoriaan voisi laskea esimerkiksi harrastukset, vapaa-ajan vieton, kuin myös erilaiset kiinnostuksen kohteet.

Rahan kuluttaminen on henkilökohtainen asia

Rahan kuluttaminen on siis hyvin henkilökohtainen asia ja vaihtelee suurestikin. Suuria eroja löytyy myös siinä, että miten paljon rahaa kulutetaan. Joillekin säästäminen esimerkiksi on tärkeä asia ja rahaa pyritään pistämään sivuun, tai pahan päivän varalle mahdollisimman paljon. Säästämisestä innostuneet henkilöt omistavatkin yleensä jonkinlaisen säästötilin, jossa rahoille saa hieman korkeampaa korkoa.

Kaikki eivät kuitenkaan vanno säästämisen nimeen, vaan joillekin mielihyvää tuottaa esimerkiksi shoppailu, tai vaikka jonkun asian keräily, kun taas toisille rakas harrastus tuo elämään kaivattua sisältöä. Rahaa kuluu siis toisin sanoen monenlaisiin asioihin. Vaikka rahan säästäminen on hyvä ja myönteinen asia, niin rahan kuluttaminenkaan ei ole huono asia, sillä myös se tuo sisältöä ja iloa elämään.

Koska rahan kuluttaminen on henkilökohtainen asia, voi siitä olla myös hankala puhua. Joskus voi kuitenkin olla hyvä jutella asiasta myös omien ystävien tai vaikka perheenjäsenten kanssa. Vertaistuki ja vertailu tuo nimittäin aina myös tähän kyseiseen asiaan mukavasti erilaisia katsantokantoja. Eli vaikka kyseinen aihe onkin suomalaisessa kulttuurissa hieman arkaluontoinen, ei kannata arkailla sen käsittelyä.

Muista hyvä balanssi kuluttamisen ja säästämisen suhteen

Tärkeämpää onkin pitää hyvä balanssi rahan kuluttamisen ja säästämisen välillä, eli kummassakaan ei kannata lähteä liioittelemaan. Eli vaikka tämä onkin todellinen klisee ja varmasti myös suurimmalle osalle ihmisistä täysin selvä asia, niin sanottakoon se kuitenkin vielä kerran. Tärkein asia myös hyvässä talouden pidossa on maalaisjärjen käyttäminen.

Eli esimerkiksi vaikka säästäminen on hyvä asia, niin itseltään ei pidä kuitenkaan kieltää kaikkea. Sama myös shoppailun ja rakkaiden harrastusten suhteen, eli myös ne ovat kummatkin upeita ja elämään iloa tuovia asioita, mutta niidenkään kanssa ei saisi mennä överiksi.

Tärkeintä on siis pitää tasapaino kummassakin asiassa. Valitettavasti aina ei kuitenkaan näin ole ja esimerkiksi rahan käyttäminen voi lähteä niin sanotusti käsistä. Tällaisessa tilanteessa onkin hyvä mahdollisimman nopeasti pysähtyä ja miettiä että mihin raha kuluu? Hyvänä apuna voi silloin toimia esimerkiksi kuukausibudjetointi, johon merkitään rehellisesti kaikki ostokset. Mukaan voi vielä liittää myös kuitit ostoksista. Eli tavallaan pidetään yksinkertaista ja simppeliä kirjanpitoa, jonka avulla selviää hyvin äkkiä se että mihin rahaa kuukausittain kuluu.

Jos taas rahapula iskee silloin tällöin, eli kyseessä ei ole mikään krooninen vaiva, niin silloin hyvänä apuna toimivat erilaiset lainat ja luotot, sekä totta kai myös luottokortti. Varsinkin kun nykyiset lainat ovat sekä ehdoiltaan kuin myös kuluiltaan todella kuluttajaystävällisiä, niin niillä voi todella näpsäkästi helpottaa pientä rahapulaa joka ilmaantuu eteen silloin tällöin. Kaiken lisäksi kaikkia edellä mainittuja voi myös nykyisin hakea todella helposti ja nopeasti suoraan netistä.

Valinnanvaraa löytyy

Me nykyajan ihmiset olemmekin siinä mielessä todella onnekkaassa asemassa, että meillä on vaihtoehtoja runsain määrin. Kun mietitään vaikka kymmenen vuotta taaksepäin, niin vaihtoehtoja ei ollut läheskään niin paljon mitä nyt on. Ne vaihtoehdot mitä silloin oli tarjolla, niin eivät myöskään olleet kovinkaan hyviä ehdoiltaan. Nyt kuitenkin asiat ovat muuttuneet ja apua saa sekä rahapulaan, oman kuluttamisen tarkkailuun, kuin myös säästämiseenkin, eli siis toisin sanoen kaikkeen rahaan ja talouteen liittyvään.

Löydät myös Herttalaina sivuilta paitsi laajan valikoiman hyödyllisiä ja kattavia laina-arvosteluja, niin tämän lisäksi myös mielenkiintoisia artikkeita, sekä työkaluja oman taloutesi hallintaan. Kannattaa siis todellakin tutustua tarkemmin sivuumme ja hyödyntää sen suuri tietomäärä. Parhaassa tapauksessa nimittäin säästät paitsi pitkän pennin rahaa, niin myös omaa kallisarvoista aikaasi.