Luottotiedot

Luottotiedot - Kaikki tiedot luottotiedoista

Meiltä jokaiselta löytyy luottotiedot, mutta se mikä vaihtelee, on niiden tila. Toisin sanoen siis joillakin meistä luottotiedot ovat niin sanotusti kunnossa/puhtaat, kun taas toisilla niihin on päässyt syntymään merkintä jos toinenkin.

Luottotiedot

Luottotiedot kertovat kyvystä hoitaa lainaa tai muita sitoumuksia

Luottotieto termihän vilahtelee tuon tuosta silloin, kun asioidaan esimerkiksi jollakin netin lainasivustolla. Sellaisille tiedoksi jotka eivät vielä tiedä, niin luottotiedot ovat tietoja, joiden avulla pystytään arvioimaan yksityishenkilön tai yrityksen taloudellista tilannetta, sekä mahdollisuutta hoitaa uusia sitoumuksia. Luottotietoja siis käytetään eräänlaisena mittarina sen suhteen, voidaanko esimerkiksi lainanhakijalle myöntää lainaa.

Luottotiedot vaikuttavat elämässä kuitenkin moniin muihinkin asioihin kuin vain lainan hakemiseen. Ne nimittäin tarkistetaan usein myös siinä vaiheessa, kun ollaan esimerkiksi vuokraamassa asuntoa, hakemassa työpaikkaa, ostamassa osamaksulla tuotteita tai ottamassa vakuutusta. Luottotiedot ovat siis osa arkeamme ja tästä syystä niistä kannattaakin pyrkiä pitämään mahdollisimman hyvää huolta.

Luottotiedot sivun tiedot

  • Luottotiedot sivu luotiin 20.8.2019. Sivua on viimeeksi tarkistettu ja päivitetty 03.01.2020 klo 17:28.

    Herttalaina
  • Mielipiteesi on meille tärkeä! Jätä omia Luottotiedot kokemuksiasi alla!

    Kommentoi
  • Eikö sivun aihe tunnu osuvan tarpeeksi hyvin? Tutustu tästä esimerkiksi Pikavippi - sivuun jos se olisi mielenkiintoisempi vaihtoehto!

    Lue myös

Tarkista luottotiedot helposti Bisnoden tai Suomen Asiakastiedon avulla

Suomessa luottotietoja keräävät muutamatkin yritykset, eli esimerkiksi sellaiset kuin Bisnode Finland Oy, sekä Suomen Asiakastieto Oy. Nämä kumpikin ylläpitävät luottotietorekisteriä, josta esimerkiksi kaupat, pankit ja rahoituslaitokset, teleoperaattorit sekä monet muut voivat tarkistaa henkilön tai yrityksen luottotiedot.

Voit myös tarkistaa omat luottotietosi helposti jomman kumman edellä mainitun toimijan kautta ja kaiken lisäksi se onnistuu kerran vuodessa vieläpä täysin ilmaiseksi.

Luottotietojen keräämistä säätelee laki

Luottotiedot eivät kuitenkaan ole yleistä tietoa, sillä yksityishenkilöiden luottotietojen keräämistä sekä käyttöä, säätelee Suomessa vuonna 2007 säädetty luottotietolaki.

Kannattaa myös huomioida, että luottotietoihin ei myöskään pääse tulemaan merkintää tuosta vain ja ilman että henkilö olisi itse siitä tietoinen, sillä esimerkiksi laskun maksaminen eräpäivän jälkeen ei koskaan aiheuta merkintää luottotietorekisteriin.

Maksuhäiriö luottotietoihin tuleekin vain ja ainoastaan jos joko viranomainen tai vaihtoehtoisesti kulutusluottoja myöntävä yritys on todennut maksun laiminlyönnin. Toisin sanoen stressaamisen sen suhteen, että luottotiedoista löytyisi merkintä ilman että itse olisit siitä tietoinen, voi suosiolla unohtaa. Näin ei voi tapahtua, sillä sinua informoidaan asiasta useita kertoja ennen kuin tilanne on siinä pisteessä, että maksuhäiriömerkintä syntyy.

Luottotiedot ovat iso osa lainanhakuprosessia

Silloin kun haetaan lainaa netistä, niin luottotiedot näyttelevät varsin isoa osaa lainanhakuprosessissa. Suurin osaa pankeista ja rahoituslaitoksilta nimittäin määrittelee omissa lainakriteereissään sen, että lainanhakijalla tulee olla moitteettomat luottotiedot.

Lainamarkkinoilla on myös ollut toiminnassa muutamia sellaisia luotonantajia, jotka ovat olleet valmiita lainaamaan rahaa vaikka lainanhakijalta löytyisikin luottotiedoista maksuhäiriömerkintä. Näitä toimijoita ei kuitenkaan ole kovinkaan paljon ja luonnollisesti niiden tarjoama lainaraha on myös huomattavasti kalliimpaa. Tämä siis siitä syystä, että ne ottavat itse myös suuremman riskin lainatessaan rahaa henkilölle, jolla on ollut maksuvaikeuksia aiemmin.

Tarkista omat luottotiedot kerran vuodessa ilmaiseksi

Jos haluat itse tarkistaa omat luottotietosi, niin kuten sanottua, voit tehdä sen helposti sekä Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnode Finland Oy:n kautta. Omia luottotietoja voi pyytää joko sähköpostitse, perinteisen kirjeen välityksellä tai käymällä paikan päällä edellä mainitussa firmoissa.

Kerran vuodessa luottotiedot voi tarkistaa tosiaankin ilmaiseksi, mutta jos haluat tarkastella omia luottotietojasi useammin, niin silloin siitä peritään pieni maksu. Bisnodella maksu on 9,90 € ja Suomen Asiakastiedolla 19,95 €.