Kuinka pitkä laina-aika on sopiva?

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme sitä, että kuinka pitkä laina-aika olisi sopiva lainalle? Luonnollisestikin tämä on monen asian yhteissumma. Se siis riippuu sekä haetusta lainasummasta, kuin myös hakijan taloudellisesta tilanteesta ja lainanhakijan omista mieltymyksistä.

Lainan takaisinmaksuaikahan kertoo siis sen, että minkä ajan puitteissa otettu laina on tarkoitus maksaa kokonaisuudessaan pois. Kannattaa myös muistaa se, että eri lainatuotteille on olemassa eri pituisia laina-aikoja. Luonnollisestikin pienen pikalainan ja suuren kulutusluoton maksuajoissa saattaa olla suuriakin eroja. Herttalainan kautta voit esimerkiksi hakea lainaa itsellesi 100 – 60 000 euroa!

Muista siis pohtia laina-aikaa huolella!

Kuitenkin välillä tuntuu siltä, että lainanhakijat keskittyvät enemmän muihin seikkoihin, kuin siihen, että minkälainen takaisinmaksuaika olisi itselle se kaikkein paras mahdollinen. Kuitenkin lainan maksuaika on todella tärkeä osa koko lainaprosessia ja myös sellainen asia, joka vaikuttaa suurelta osin lainaajan elämään jopa useiden vuosien ajan.

Laske oma maksukyky alakanttiin

Takaisinmaksuaikaa pohtiessa kannattaakin olla suorastaan inhorealistinen oman taloudellisen tilanteen suhteen, eli laskea se jopa hieman alakanttiin. Tämä varmistaa nimittäin sen, että myös muuttuvissa elämäntilanteissa lainaa pystytään maksamaan takaisin sovitun maksusuunnitelman mukaisesti.

Jos taloudellinen tilanne taas paranee huomattavasti laina-ajan kuluessa, niin lainan voi myös niin halutessaan maksaa pois ennenaikaisesti. Yleensä tämä on vieläpä mahdollista niin, ettei siitä koidu lainaajalle mitään ylimääräisiä kuluja. Lainan ennenaikaisesta maksusta voit lukea lisää tämän blogikirjoituksen loppupuolelta.

Netistä haettaville lainoille voi saada laina-aikaa jopa 20-vuotta

Nykyiset netistä haettavat lainat ovat kaiken kaikkiaan todella hyväehtoisia ja niiden takaisinmaksuajat ovat myös joustavia. Yleistä onkin, että netistä haettaville lainoille voi saada maksuaikaa 1 – 20 vuotta, haetusta lainasummasta riippuen. Esimerkiksi Herttalainan lainahakemuksessa voit valita laina-ajan välillä 1 – 20 vuotta.

Jos ajatellaan että lainaa haetaan vaikkapa 60 000 euroa ja sille on saatavilla maksuaikaa maksimissaan 20-vuotta, niin kuukausierä on vain noin 370 euroa. Kannattaa kuitenkin itse vertailla eri laina-aikojen ja lainasummien vaikutusta kuukausierän muodostumiseen, sillä se on paras tapa löytää juuri itselle sopiva kuukausittainen takaisinmaksuerä.

Muista hyödyntää lainapaikkojen lainalaskureita

Laina-aikaa pohtiessa kannattaa tosiaan pyrkiä miettimään sitä moneltakin eri kantilta ja käyttää myös apuna lainapaikkojen sivuilta löytyviä lainalaskureita. Vaikka lainalaskurien antamat summat ja tiedot ovatkin yleensä vain suuntaa-antavia, niin joka tapauksessa niiden avulla voi helposti hahmottaa sitä, että minkälaisessa laina-aika kategoriassa liikutaan.

Pitkä takaisinmaksuaika tuo joustoa elämään

Kannattaa myös muistaa se, että jos mahdollista, niin lainalle kannattaa hakea mahdollisimman pitkä laina-aika. Lainapaikat nimittäin mahdollistavat (Suomen lain mukaisesti) lainan ennenaikaisen takaisinmaksun, ilman että siitä syntyy lainaajalle minkäänlaisia lisäkuluja.

Lainan voi siis maksaa pois myös nopeammin kuin mitä lainasopimukseen on kirjattu. Tästä syystä oman talouden kannalta olisikin paras ratkaisu se, että laina-ajaksi valitaan mahdollisimman pitkä aika.

Liian lyhyt lainan takaisinmaksuaika voi nimittäin tietyissä tilanteissa aiheuttaa turhaa stressiä ja painetta lainanhakijalle. Koska rahan lainaamisen on tarkoitus olla elämää helpottava asia, kannattaa luonnollisesti välttää kaikkea sellaisia seikkoja, jotka saattavat tehdä omasta elämästä tulevaisuudessa vaikeampaa. Kukaan meistä ei nimittäin koskaan tiedä sitä, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Eli esimerkiksi jatkuvatko työt, joutuuko tulevaisuudessa kenties jäämään pitkälle sairaslomalle yms.

Mieti ottaisitko lainallesi lainavakuutuksen?

Monet lainanantajat tarjoavat myös eräänlaisena lisätuotteena lainavakuutusta, joka yleensä kattaa edellä mainitun kaltaiset tilanteet varsin hyvin. Vaikka nämä lainavakuutukset ovatkin yleensä niin sanottuja extra tuotteita ja saattavat maksaa pienen summan lainanhakijalle, niin me kuitenkin suosittelemme ottamaan sellaisen. Siinä vaiheessa, kun yllättävä tilanne elämässä tulee eteen, niin on todella mukava asia, että takana on myös jonkinlaista turvaa, jolla lainan takaisinmaksun voi hoitaa asianmukaisesti muuttuneesta elämäntilanteesta huolimatta.

Laina-aikaa on myös usein mahdollista muuttaa kesken laina-ajan

Liikaa painetta ei kuitenkaan kannata pistää myöskään sille, että osaisi valita lainalle juuri oikeanlaisen takaisinmaksuajan. Kuten sanottua, nykyiset luotonantajat ovat ehdoiltaan todella joustavia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yllättävän moni lainapaikka antaa mahdollisuuden lainan maksuajan muuttamiseen. Tällaisessa tapauksessa tulee kuitenkin yleensä olla yhteydessä suoraan lainapaikkaan ja kannattaa myös varautua siihen, että hyvin usein lainan takaisinmaksuaikaa muutettaessa siitä saatetaan periä jonkinlainen maksu.

Jos laina-ajan muutos on kuitenkin lainanottajan elämää huomattavasti helpottava asia, niin sellaisessa tapauksessa tuo pieni maksu ei välttämättä ole kovinkaan paha asia. Kannattaa myös aina muistaa tsekata se, että tarjoaako lainapaikka esimerkiksi maksu – tai lyhennysvapaita kuukausia, sillä myös niiden avulla voi helpottaa hetkellistä tiukkaa rahatilannetta.