Lainan takaaja – mitä on hyvä tietää?

Tämän kertainen blogikirjoitus käsittelee aihetta, “Lainan takaaja ja mitä kyseisestä asiasta olisi hyvä tietää”. Vaikka suurin osa nykyisistä netistä haettavista lainoista onkin saatavilla ilman takaajia tai vakuuksia, niin mielestämme tähän kyseiseen aiheeseen on kuitenkin hyvä paneutua hieman tarkemminkin.

Jatka siis ihmeessä lukemista, jos koet että tähän blogikirjoitukseen valittu aihe on sellainen, joka kiinnostaa sinua. Ehkäpä olet itse jo lainan takaaja tai etsit lainallesi takaajaa?

Lainan takaaja – mitä se tarkoittaa?

Kun puhutaan lainan henkilötakaajasta, tarkoitetaan sillä sellaista henkilöä, joka sitoutuu omalta osaltaan olemassa vastuussa otetun lainan takaisinmaksusta tilanteessa, jossa päävelallinen ei pysty maksamaan lainaa sovitusti takaisin.

Tällaisessa tapauksessa vastuu lainan takaisinmaksusta siirtyy siis automaattisesti henkilötakaajalle. Kun puhutaan lainantakaajasta, niin puhutaan yleensä luonnollisestikin yksityisestä henkilöstä, joka hyvin usein on lainanottajalle joku läheinen henkilö.

Syy miksi lainantakaaja on yleensä suhteellisen läheinen lainanottajalle, on se, että luonnollisestikin esimerkiksi omilta perheenjäseniltä, kuten vaikkapa omalta puolisolta, sukulaisilta, sisaruksilta tai vanhemmilta on huomattavasti helpompi pyytää henkilötakausta, kuin puolitutulta.

Lainan takaaja on myös vastuussa lainasta!

Takaajalla on siis myös vastuu lainasta ja kun harkitaan takaajaksi ryhtymistä, tuleekin tiettyjä seikkoja. Esimerkiksi se, että siitä voi mahdollisesti tulevaisuudessa aiheutua myös ongelmia takaajan omaan talouteen. Kannattaa myös huomioida, että henkilötakaajana toimiminen saattaa myös vaikuttaa negatiivisesti myönteisen lainapäätöksen saamisen tilanteessa, jossa henkilötakaajana itse toimiva henkilö haluaa hakea lainaa.

Kuitenkin tilanteessa, jossa lainasumma ei nouse kovinkaan korkeaksi ja lainanottaja ja takaaja tuntevat toisensa hyvin, sekä luottavat toisiinsa, voi takaus olla varsin hyvä vaihtoehto. Luonnollisestikaan kukaan meistä ei tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Jos kuitenkin lainanottaja on luotettava ja asiansa hyvin hoitava henkilö, niin se kertoo myös omalta osaltaan siitä, että mitä luultavimmin otettu laina tullaan myös hoitamaan sovitun maksuaikataulun mukaisesti. Toisin sanoen siis takaajalle ei koidu siitä minkäänlaisia ongelmia missään vaiheessa.

Uudet netin lainapaikat ovat tuoneet henkilötakauksen takaisin

Kuten hyvin tiedettyä on, lainamarkkinat muuttuvat jatkuvasti. Nykyisille netin lainamarkkinoille onkin saapunut viime vuosina myös täysin erilaisia lainapaikkoja. Nämä uudet lainapaikat eivät niinkään keskity lainanhakijan maksuhistorian ja luottotietojen tarkasteluun, vaan edellyttävät lainalle henkilötakausta. Tällaiset lainapaikat ovatkin hyvä vaihtoehto sellaisille henkilöille, joilla on aiemmin ollut syystä tai toisesta taloudellisia ongelmia, mutta ne on saatu kuntoon.

Valitettavasti luottotietojen menetys kuitenkin saattaa tällaisessa tapauksessa estää lainanhaun, vaikkakin lainanhakijalla olisi nykyään hyvä tulotaso ja sen hetkinen taloudellinen tilanne olisi muutenkin vakaa. Tällaisessa tilanteessa tietyt lainapaikat, kuten esimerkiksi uusi Tando Laina mahdollistaa myönteisen lainapäätöksen, jos lainanhakija vain löytää itselleen hyvän henkilötakaajan.

Lainan takaaminen on siis kaksipiippuinen juttu. Kun kaikki menee suunnitellusti, niin se on loistava tapa varmistaa, että saadaan myönteinen lainapäätös hieman isommallekin lainasummalle.

Muista tarkistaa tietyt asiat ennen takaajaksi lupautumista

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka lainanhakijan sen hetkinen taloudellinen tilanne olisikin vakavarainen ja asiat olisi aina hoidettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, niin takaajaksi ryhtyvän henkilön kannattaa kuitenkin perehtyä tiettyihin seikkojen huolella ennen lupautumistaan takaajaksi.

Eräs asia, jota kannattaa esimerkiksi pohtia tarkoin, on oma taloudellinen tilanne. Eli toisin sanoen se, kestääkö se tulevaisuudessa mahdolliset lisämaksut, jos lainan lankeaa itselle maksettavaksi?

Selviö on myös se, että vain sellaisten henkilöiden lainaa kannattaa lähteä takaamaan, joiden talous on kunnossa ja raha-asioita hoidetaan asianmukaisesti.

Älä anna tunteiden vaikuttaa liikaa päätöksiin!

Eräs ongelmallinen seikka lainojen takauksen ollessa kyseessä on myös se, että kuten sanottua yleensä lainantakaajana toimii lähiomainen tai hyvä ystävä. Tällaisessa tapauksessa lainaajalla ja takaajalla on ns. tunneside. Tästä syystä voikin olla hyvin hankala kieltäytyä ns. ”kunniasta”, kun läheinen henkilö pyytää takaajaksi.

Kuitenkin myös tällaisessa tilanteessa kannattaa olla realisti ja koittaa pistää tunteet sivuun. Täytyy pystyä miettimään olemassa olevia tosiasioita, eli onko se rakas ystävä tai lähiomainen sellainen henkilö, jonka lainaa uskaltaa lähteä takaamaan. Lainan takaajaksi tulisikin suostua vain siinä tilanteessa, jos ei ole pelkoa siitä, että takaajana toimiminen tulee vaikuttamaan jollakin tavoin omaan elämään tulevaisuudessa?

Jos päätät lähteä takaamaan jonkun lainaa, kannattaa myös pyytää lainanottajaa ottamaan itselleen mahdollisimman kattava lainavakuutus, joka myös omalta osaltaan turvaa lainan takaisinmaksua vaikeina aikoina.