Miten haen lainaa netissä?

Tämän kertaisessa blogikirjoituksessa kerromme miten haetaan lainaa netistä. Kuten moni tietää, netistä löytyy tänä päivänä hurja määrä upeita lainapaikkoja, jotka poikkeuksetta tarjoavat edullisia ja hyväehtoisia lainoja haettavaksi.

Hakemukset ovatkin yleensä todella helppoja täyttää ja varsin simppeleitä kaiken kaikkiaan. Ajattelimme kuitenkin, että olisi hyvä tehdä vielä selkokieliset ohjeet siihen, miten lainaa haetaan netistä. Jos siis edullisen lainan hakeminen on kohdallasi tyssännyt siihen, että kynnys verkkohakemuksen täyttämiseen on ollut korkea, niin ei huolta, luettuasi tämän blogikirjoituksen tiedät tasan tarkkaan mitä tehdä ja miten hakea lainaa. Älä siis anna edullisten lainojen mennä ohi suun vain sen takia että jännität verkkohakemuksen täyttämistä!

Mitkä asiat kannattaa olla selvänä mielessä ennen lainahakemuksen täyttämistä?

Aloitetaan vaikka siitä, että mitä täytyy miettiä ennen kuin lainahakemusta aletaan täyttää. Alla listattuina olevat seikat tulisikin olla selkeinä mielessä jo hyvissä ajoin, sillä oman tilanteen selkeä kartoittaminen helpottaa myös huomattavasti lainahakemuksen täyttämistä. Kun olet miettinyt alta löytyvät asiat ja tiedät mitä olet hakemassa, on myös huomattavasti helpompi lähteä täyttämään lainahakemusta.

Pohdi siis seuraavia seikkoja huolella ennen lainan hakemista:

 • Lainasumma ja laina-aika?
 • Mikä lainatuote?
 • Haetko lainaa yksin vai yhdessä rinnakkaishakijan kanssa?

Mieti siis, onko tarvitsemasi lainasumma pieni, keskisuuri vai suuri, miten nopeasti haluat/pystyt maksamaan lainan takaisin ja olisiko parempi hakea lainaa yksin vai yhdessä rinnakkaishakijan kanssa?

Kuten hyvin tiedettyä on, lainatuotteita löytyy nykyisin monia erilaisia ja olisikin hyvä myös miettiä se, että mikä niistä sopii juuri siihen omaan tilanteeseen ja lainarahan tarpeeseen parhaiten? Ne ovat nimittäin summiltaan, takaisinmaksuajoiltaan kuin myös kuluiltaan ja ehdoiltaan erilaisia keskenään.

Kun siten mielessä on selkeänä haluttu lainasumma, takaisinmaksuaika, lainatuote valittuna ja päätös tehty myös sen suhteen, että haetko lainaa yksin vai yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, on aika klikata valitsemasi luotonantajan lainahakemus auki ja aloittaa sen täyttäminen.

Yleensä lainahakemukseen täytetään ainakin seuraavat tiedot:

 • Nimi
 • Henkilötunnus
 • Yhteystiedot ja osoite
 • Haettava lainasumma
 • Hakijan tulot ja menot
 • Elämäntilanne (työsuhteessa, eläkkeellä, opiskelija, työtön)
 • Olemassa olevat lainat ja niiden lainanhoitokulut
 • Pankkitili, johon myönnetty laina maksetaan

Lainahakemukset kuitenkin vaihtelevat nekin lainapaikkakohtaisesti ja tietyt luotonantajat saattavat pyytää myös muita tietoja lainanhakijasta ja hänen elämästään. Sellaisia voivat esimerkiksi olla seuraavat alapuolella listatut seikat:

 • Lainanhakijan siviilisääty (naimissa, eronnut, sinkku, leski)?
 • Kansalaisuus?
 • Asumismuoto (oma- vai vuokra-asunto)?
 • Alaikäisten lasten määrä?
 • Käytössä olevat luotto – ja maksukortit?
 • Onko lainanhakija takaajana lainoissa?
 • Työsuhteen laatu (määräaikainen, vakituinen)?
 • Mahdolliset pääomatulot?

Joidenkin lainatuotteiden kyseessä ollessa, luotonantaja saattaa myös pyytää lainanhakija lähettämään kopiot esimerkiksi palkka – tai eläketodistuksesta tai viimeisimmästä verotuspäätöksestä.

Myös lainatuote vaikuttaa siihen mitä tietoja lainanhakijalta pyydetään

Riippuu kuitenkin hyvin pitkälle myös siitä, että mitään lainatuotetta ollaan hakemassa, että kuinka paljon luotonantaja tarvitsee tietoja lainanhakijasta. Esimerkiksi pikalainoja haettaessa, riittää yleensä että lainanhakija ilmoittaa ensimmäisestä listasta löytyvät tiedot, eli henkilö – ja yhteystiedot, sosiaaliturvatunnuksen, sekä tiedot tuloista. Mitä tahansa lainaa haettaessa, lainanhakijalta tarkistetaan myös luottotiedot.

Mitä suurempi lainasumma ja pidempi laina-aika – sitä enemmän tietoja tarvitaan

Hyvänä muistisääntönä voisikin pitää, että mitään suurempaa lainasummaa ja mitä pidemmällä laina-ajalla ollaan hakemassa, sitä enemmän luotonantaja yleensä tarvitsee tietoja lainanhakijasta. Tämä on totta kai aivan luonnollista, sillä myös lainapaikan tulee varmistua mahdollisimman hyvin siitä, että lainanhakija pystyy hoitamaan lainasta aiheutuvat velvoitteet asianmukaisesti koko sovitun laina-ajan. Pyytämällä erilaisia tietoja, se pystyy varsin hyvin kartoittamaan lainanhakijan aiempaa maksukäyttäytymistä, sen hetkistä elämäntilannetta kuin myös taloudellista tilannetta.

Lainan hakeminen netistä on helppoa ja nopeaa!

Kuten siis huomata saattaa, lainan hakeminen netistä ei todellakaan ole vaikeaa. Se on itseasiassa huomattavasti helpompaa kuin sellaisessa tapauksessa, jos lainaa haetaan ns. perinteisestä kivijalkapankista.

Netistä haettavat lainat ovat siis helposti haettavissa ja nopeasti saatavilla, jonka takia onkin todella helppo ymmärtää, miksi niin moni kuluttaja on kääntynyt niiden puoleen. On myös ihan mahtava homma, että netistä lainaa haettaessa, lainahakemuksen voi täyttää ihan mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Lainanhakijan ei siis tarvitse sopia tapaamista konttoriin tai kikkailla paperisten liitteiden, dokumenttien tai lainahakemusten kanssa. Netistä lainaa haettaessa simppeli sähköinen hakemus vain täytetään omilla henkilö-ja yhteystiedolla ja lähetetään eteenpäin.