Miten vertailen lainoja oikein?

Tämän kertaisessa blogikirjoituksessa käsittelemme sitä, että miten löydät itsellesi helpoiten edullisen lainan eli toisin sanoen miten vertailet lainoja oikein? Annamme sinulle muutamia todella hyviä vinkkejä, jotka kannattaa hyödyntää, ainakin siinä tapauksessa jos olet etsimässä itsellesi edullista ja hyväehtoista lainaa.

Tutustu netin lainapaikka-arvosteluihin

Aloitetaan vaikka siitä, että ihan ensimmäiseksi kannattaa tietenkin tutustua lainapaikka-arvosteluihin ja lukaista myös muiden kuluttajien kokemuksia eri lainapaikoista. Tämä yksin selventää sinulle jo varsin hyvin sen, että minkätyyppisestä lainapaikasta on kysymys ja miten muut lainan hakijat ovat siellä asioimisen kokeneet.

Se on myös varmasti ihan selvää pässinlihaa, että jos muiden lainanhakijoiden kokemukset ovat todella myönteisiä, niin silloin kannattaa todellakin ottaa ja klikata itsensä kyseisen lainasivuston pariin ja täyttää helppo ja nopea verkkohakemus.

Mihin käyttötarkoitukseen olet lainaa hakemassa?

Toinen asia mitä kannattaa myös aina muistaa pohtia, on lainan käyttötarkoitus. Eli oletko kenties vaihtamassa autoa, tekemässä pientä pintaremonttia, lähdössä kavereiden kanssa mukavalle shoppailureissulle vai tarvitsetko luottokortin sijaan itsellesi kätevää arjen apulaista – joustoluottoa.

Kun olet selvittänyt itsellesi lainan käyttökohteen (jos se ei ole ollut jo selvillä), on sinun myös huomattavasti helpompi löytää käyttötarkoitukseesi sopiva hyväehtoinen lainatuote.

Netistä haettavia lainatuotteita ovat pikavipit, erilaiset pikalainat, joustoluotot ja kulutusluotot. Kannattaa myös huomioida että jokainen näistä eri lainakategorioista myös sisältää hieman erityyppisiä lainakriteereitä.

Yleisesti ottaen voisi kuitenkin sanoa, että esimerkiksi pikavipit ovat haettavissa oikeastaan kenelle tahansa. Ainut mitä sinulta vaaditaan, on täysi-ikäisyys ja puhtaat luottotiedot.

Lainan korkotaso

Kannattaa myös ehdottomasti kiinnittää huomiota lainan korkoon ja parhaiten pystyt vertailemaan lainan todellista kulurakennetta tutustumalla lainan todelliseen vuosikorkoon. Siihen on nimittäin sisällytetty sekä nimelliskorko, kuin myös kaikki lainaan liitetyt muut kulut.

Lainan todellinen vuosikorko esitellään yleensä myös todella hyvin laina-arvosteluissa, eli se kannattaa myös muistaa tsekata. Pääsääntöhän korkojen suhteen on se, että mitä korkeampi korko on, niin sitä kalliimpi lainaraha silloin on myös kyseessä. Aina tämä sääntö ei kuitenkaan toimi, sillä vaikka lainassa olisikin suhteellisen korkeat korot, niin jos laina maksetaan takaisin nopealla aikataululla, eivät korkokulut ehdi nousta kovinkaan suuriksi.

Lainan takaisinmaksuaika

Eräs mielenkiintoinen ja tärkeä seikka on myös lainan takaisinmaksuaika. Eli kun ruvetaan pohtimaan itselle sopivaa takaisinmaksuaikaa, kannattaa ihan ensimmäisenä miettiä oma taloudellinen tilanne realistisesti. Lainan tai luoton takaisinmaksuaikataulu riippuu hyvin pitkälle valitusta lainatuotteesta ja lainasummasta.

Voisi kuitenkin sanoa, että hyvin yleistä on että netistä haetuille lainoille voi saada maksuaikaa 1 – 15 vuotta lainasummasta riippuen. Tämä siis kulutusluottojen ollessa kyseessä Pikavippien kohdalla laina-aika on yleensä 7 vrk – 1 vuosi ja joustoluotoista puhuttaessa takaisinmaksu on joustavaa, eli sitä maksetaan takaisin eri tavalla kuin muita netin lainatuotteita.

Muista tarkistaa myös luotonantajan maine ja vastuullisuus

Tuossa blogikirjoituksen alussa jo hieman alustettiin tätä aihetta, mutta palataan vielä luotonantajan maineeseen ja vastuullisuuteen uudelleen. Tätä nykyä suurin osa netin lainapaikoista on asianmukaisia toimijoita, mutta siitäkin huolimatta kannattaa muistaa tarkistaa se että lainasivusto toimii Suomen lakien määrittelemissä puitteissa ja toimii joko Etelä-Suomen Aluehallinon tai Finanssivalvonnan alaisuudessa.

Yleensä myös nämä seikat voit tarkistaa nopeasti ja helposti laina-arvosteluista, mutta löydät tiedot myös kätevästi lainapaikan omilta sivuilta.

Viisi tärkeintä asiaa kun vertailet lainoja:

  1. Tutustu netin lainapaikka-arvosteluihin
  2. Mieti lainan käyttötarkoitus
  3. Tarkista lainan korkotaso ja yleinen kulurakenne
  4. Takaisinmaksuaika
  5. Luotonantajan maine ja vastuullisuus

Näitä viittä pääprinsiippiä noudattamalla löydät itsellesi takuuvarmasti edullisen, hyväehtoisen, turvallisen ja nopean lainan netistä. Ei ole edes väliä oletko hakemassa pientä vai suurta lainasummaa, tsekkilistamme avulla hoidat lainarahan tilillesi alta aikayksikön!