Vertaislaina- Mikä se on?

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme sitä, että mikä on vertaislaina? Moni on varmasti saattanut jo huomatakin, että nykyisiltä lainamarkkinoilta löytyy luotonantajia, jotka kertovat olevansa ns. vertaislaina palveluja. Voi hyvinkin olla, että tämä termi ei ole vielä ihan kaikille tuttu ja siksi ajattelimme nyt hieman käsitellä vertaislainoja, sekä kaikkea niihin liittyvää hieman tarkemminkin.

Vertaislaina on rahan lainaamista yksilöiden kesken

Vertaislainapalvelut ovat nousseet viime vuosina varsin suosituiksi, niin lainanhakijoiden kuin myös sijoittajienkin keskuudessa. Vertaislaina on siis toiselta yksityishenkilöltä otettu laina, eli siinä lainaraha ei tule pankilta tai rahoitusyhtiöltä, vaan yksityishenkilöltä. Yleensä kuitenkin vertaislainapalvelut toimivat tässä luotettavana välikätenä ja varmistavat sen, että sekä lainanhakijan kuin myös lainaajan anonyymiys pysyy koko lainaprosessin ajan, sekä siitä, että kaikki tapahtuu turvallisesti ja Suomen lakien mukaan. Rahan lainaaminen tapahtuu huutokauppaperiaatteella, eli palvelutarjoaja, (lainapaikka) luokittelee lainanhakijat ja sijoittajat taas itse määrittelevät sen, millä korolla olisivat valmiita lainaamaan rahaa.

P2P lainaaminen on nykyisin valvottua ja jokaisen ulottuvilla

Vertaislainat tunnetaan myös nimellä P2P, joka on siis lyhennys “peer to peer” ja “people to people” ilmauksista, kyseistä lainamuotoa saatetaan kutsua myös sosiaaliseksi lainaksi. Kyseessä onkin maailman vanhin lainatuote, sillä kautta aikojen ovat ihmiset lainanneet toisilleen rahaa. Nykyisin P2P lainaaminen on vain mahdollista tehdä entistäkin turvallisemmin ja valvotuissa olosuhteissa.

Yleensä välikätenä toimiva lainayhtiö kuitenkin määrittelee ainakin jossain määrin vertaislainojen ehdot, tarjolla olevat lainasummat, sekä takaisinmaksuaikojen pituudet. Syy miksi niin monet lainanhakijat ovat kiinnostuneet vertaislainoista, on sekin selkeä, sillä ne ovat usein koriltaan ja kuluiltaan varsin kilpailukykyisiä. Vertaislainoja voi myös tänä päivänä hakea jopa useita kymmeniä tuhansia euroja. Yleisimmin vertaislainapalvelun kautta kuitenkin lainataan rahaa 5 000 – 7 000 euroa.

Jokaiselle lainanhakijalle määritellään oma korkotaso ja saatavilla oleva lainasumma

Vertaislainojen kohdalla nousee kuitenkin äärimmäisen tärkeäksi lainanhakijan taloudellinen tilanne, sekä maksuhistoria. Tässä kyseisessä lainamuodossa esimerkiksi lainan korko ja lainasumma nimittäin määrittyvät aina hakijakohtaisesti.

Vaikka kyseessä onkin yksityishenkilöltä toiselle yksityishenkilölle tapahtuva rahan lainaaminen, niin tänä päivänä sekin hoituu kuitenkin helposti ja nopeasti netissä. Laina siis haetaan yleensä näppärällä verkkohakemuksella ja lainaprosessi itsessään on ihan yhtä nopea, kuin jos lainaa haettaisiin joltakin pankilta tai rahoituslaitokselta. Koska koko lainanhakuprosessi tapahtuu netissä, valvotuissa olosuhteissa, tarkoittaa se myös sitä, että lainasummatkin voivat olla suurempia.

Suomen lainamarkkinoilla toimii tätä nykyä jo useita vertaislainapalveluja, joilla on erikokoisia lainasummia valikoimissaan. Tarjontaa siis löytyy varsin mukavasti. Mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Bondora ja Fellow Finance.

Myös yritykset voivat hakea vertaislainaa

Huomionarvoista on muuten myös se, että niin halutessaan myös yritykset voivat hakea itselleen nykyisin vertaislainaa. Luonnollisesti yrityslainojen kyseessä ollessa, myös lainasummat ovat huomattavasti suurempia.

Vertaislainan avulla yrityksille annetaankin hyvä mahdollisuus kasvaa ja investoida. Vertaislaina on hyvin soveltuva esimerkiksi pienille ja keskisuurille yrityksille. Kaiken lisäksi lainan hakeminen on myös yrityksille todella helppoa.

Vertaislainat ovat tuottoisia myös sijoittajan kannalta

Vertaislainat ovat myös nousseet sijoittajien suureen suosioon, sillä ne mahdollistavat jopa 10% korkotuoton. Ei siis ole mikään ihme että rahan lainaajia on riittänyt niitäkin hyvin. Vertaislainapalvelujen kautta lainaa haettaessa kyseessä onkin paitsi lainanhakijan kannalta edullinen ja yleensä myös varsin hyväehtoinen lainamuoto, niin lainaajille kyseessä on myös sijoitus hyvällä tuotto-odotuksella.

Vertaislainaa voidaan myöntää myös ilman odotusta tuotoista

P2P lainaamista on myös se, jos lainataan rahaa vaikkapa perheenjäsenelle tai ystävälle. Harvemmin siinä kuitenkaan rahan lainaaja ajattelee sitä sijoituksena. P2P lainaamistakin on siis olemassa monenlaista, esimerkiksi perheenjäsenille rahaa lainatessa kyseessä on nimenomaan sosiaalinen laina.

Moni on varmasti myös kuullut mikrolainoista, joissa voidaan lainata rahaa esimerkiksi kehitysmaiden yrittäjille tai vaikkapa johonkin yleishyödylliseen kohteeseen. Myös nämä ovat vertaislainoja, tosin niiden kyseessä ollessa peritty korko pyritään pitämään todella maltillisena, tai sitä ei peritä ollenkaan. Tämä siitä syystä, että mikrolainojen kyseessä ollessa ideana ei ole voiton tekeminen, vaan ihmisten auttaminen.

Miksi vertaislaina on hyvä lainamuoto?

Vertaislainojen suurin etu on ehdottomasti se, että niissä kustannusrakenne on huomattavasti kevyempi, esimerkiksi fyysisten liiketilojen puuttuessa. Tästä syystä myös niiden kustannukset ovat sekä lainaajan kuin myös sijoittajankin kannalta asiaa tarkasteltuina suotuisat. Koska vertaislainoissa toiminnassa ei ole mukana pankkia, tarkoittaa se sitä että ne pystyvät myös olemaan joustavampia ja kevyempiä esimerkiksi byrokratiansa suhteen.

Lue myös näitä poimintoja

Katso miten paljon voit lainaa herttalainaan kautta

Kuukausierä

/kk

Lainamäärä

Maksuaika

vuotta
Lainan arvioudut korot ja kulut ovat koko laina-ajalta yhteensä . Esimerkki: 10 000€, 5 vuoden ajaksi = 11 623€ jos todellinen vuosikorko on 6,26% jossa esimerkkikorko 5,00%, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€.