Vakuudeton vai vakuudellinen laina?

Tämänkertaisessa blogikirjoituksessa käsittelemme sellaista aihetta kuin vakuudeton ja vakuudellinen laina. Kuten varmasti melkein kaikki tietävät, niin suurin osa netin lainapaikoista tarjoaa lainatuotteensa vakuudettomina ja tämähän on vain ja ainoastaan lainanhakijan kannalta hyvä asia. Tämän ansiosta lainan voi hakea helposti ja nopeasti netistä, eikä sukulaisia tai tuttavia tarvitse vaivata ikävillä takauspyynnöillä tai miettiä että mistä saisi sopivan vakuuden lainalle.

Laina ilman vakuutta vai vakuuksilla?

On kuitenkin aivan omasta tilanteestasi kiinni, että minkälainen lainamuoto olisi sinulle se kaikkein paras mahdollinen. Jos sinulla on hyvät vakuudet tarjota, niin silloin luonnollisesti vakuudellisen lainankaan ottaminen ei ole mikään ongelma. Yleensä kuitenkin lainat haetaan nopealla aikataululla netistä, eikä aikaa haluta käyttää vakuuksien tai takaajien miettimiseen. Luonnollisesti asiaan vaikuttaa suuresti myös se, että minkälaiseen tarkoitukseen lainaa ollaan hakemassa, eli onko kyseessä esimerkiksi pieni ja nopea laina, vaiko kenties asunnon ostoon tarkoitettu suurempi lainasumma.

Netin lainatuotteet ovat aina saatavilla ilman vakuuksia

Netin lainatuotteista vakuudettomia ovat esimerkiksi pikavipit, joustoluotot, kulutusluotot ja yhdistelylainat. Yrityslainoissa saattaa olla vakuuspyyntö, joko tuotteen, tavaran tai henkilötakauksen muodossa.
Silloin kun lainalle ei pyydetä vakuutta, tarkoittaa se sitä, että jos lainaa ei pystytä maksamaan sovitusti takaisin, aiheutuu siitä lainanottajalle maksuhäiriömerkintä.

Vakuudettomat lainat ovat nopeita ja joustavia

Vakuudettomien lainojen etuja ovat myös se että ne ovat nopeasti ja helposti saatavilla ja lainan käsittelyajat sekä luottopäätökset ovat todella nopeita. Vakuudettomien lainojen joustavuus ja nopeus on siis kaiken kaikkiaan omaa luokkaansa.

Lainamarkkinoilta löytyy edellä mainittujen vakuudetttomien lainojen lisäksi myös vakuudellisia lainoja. Niitä ovat esimerkiksi asuntolainat, panttilainat sekä jotkin kulutusluotot. Niissä lainalle annetaan siis vakuus, joka takaa sen että pankki tai rahoituslaitos saa lainaamansa rahan takaisin tilanteessa kuin tilanteessa. Vakuutena voi toimia esimerkiksi kiinteistö, osake tai joissain tapauksissa myös auto tai vaikka vene.

Vakuudellinen laina suurempien lainasummien ollessa kyseessä

Vakuudelliset lainat ovat siis yleisempiä suurempien lainasummien kyseessä ollessa. Kun lainataan rahaa joltakin netin lainasivustolta, niin silloin yleensä laina on aina saatavilla ilman vakuutta tai takaajia.

Vakuudellisia lainoja haetaan yleensä pankeista tai panttilainaamoista. Koska lainalle voidaan antaa vakuus, tarkoittaa se myös usein sitä että lainan korko on alhaisempi kuin vakuudettomassa lainassa. Tämä onkin ehdottomasti niiden suuri etu, mutta sitten kääntöpuolena on se, että yleensä niiden hakuprosessi on hieman hitaampi kuin vakuudettomien. Vakuudelliset lainat eivät myöskään ole tilillä ihan niin nopeasti kuin netistä helposti haettavat vakuudettomat lainat ja luotot.

Vaikka vakuudettomien lainojen korkotaso onkin hieman korkeampi kuin vakuudellisissa lainoissa, niin tällä hetkellä lainojen ja luottojen korkotaso on kuitenkin varsin matala. Jos siis olet hakemassa lainaa, joka ei nouse korkeammaksi kuin 70 000 euroon, voi olla hyvä idea hakea laina joltakin netin lainapaikalta. Jos taas olet esimerkiksi ostamassa asuntoa, niin silloin luonnollisesti vakuudellinen laina on se mitä haetaan.

Vakuudeton laina on Supernopea!

Kuten tuossa jo aiemmin mainittiin, niin vakuudettoman lainan yksi suurimpia etuja on niiden nopeus. Se tarkoittaa sitä että kun haet lainaa netistä, on laina tililläsi yleensä jopa saman päivän aikana, joskus jopa niinkin nopeasti kuin vain muutamissa minuuteissa. Netistä haettava vakuudeton laina on myös siitä mukava, että sen koko hakuprosessi hoituu verkkohakemuksen välityksellä, eli sinun ei tarvitse edes poistua kotoasi lainaa hakeaksesi. Suurimmalla osalla netin lainapaikoista, pelkkä verkkohakemuksen täyttö riittää, eli mukaan ei edes tarvita mitään lisädokumentteja.

Kuten siis huomata saattaa, kummallakin lainamuodolla (vakuudettomalla kuin myös vakuudellisella) on omat hyvät puolensa. Kannattaakin aina ennen lainan hakemista istahtaa muutamaksi minuutiksi alas ja käydä läpi oma tilanne ja toiveet, niin lainan kuin myös lainapaikankin suhteen. Näin selvität itsellesi sen, että kumpi olisi juuri sinun tilanteeseesi paras mahdollinen laina.